miercuri, 8 octombrie 2008

Cum vad un artist.....dincolo de imaginatie ...dincolo te tot


Asi putea incepe prin a spune ca tot ce am sa scriu in articolul asta este pur viziunea mea ....daca mai corespunde cu a altora ma bucur daca nu ...nu dati cu pietre .
Cred ca un artist nu este doar un om este o idee , o idee ce nu moare decat atunci cand este uitata de toata lumea . O idee nu poate sa fie buna fara artist si vice versa .
Ca sa ajunga la o creatie , atat de adanca , incat artistul sa fie desavarsit , cred ca trebuie sa parcurga un lung drum de explorare al , sinelui , mediului in care traieste , imaginatiei lui , subconstientului , astfel ajungand sa-si simta rezonanta si in final sa vibreze in asa fel in cat undele lui sa se transforme in arta care sa faca sa vibreze la randul ei mai departe , ca un bulgare de zapada .
Pana la urma drumul unui artist de la o mica minte creatoare , pana la un geniu desavarsit este destul de anevoios , mai ales ca societatea nu agreeaza atat de mult artistii contemporani , fiind intr-un fel crud geloasa , pe faptul ca majoritatea nu este in stare de asemenea , viziuni .
De fapt noi , ca fiinte umane , ne innabusim arta din nevoia de altceva , spre exemplu ,de a munci ; iar cei ce reusesc prin brese in sistem sau alte feluri sa se ridice peste realitatile astea , reusesc sa creeze arta si deci alte brese pt altii , pt a deschide minti .
Daca te departezi putin de tot si privesti in ansamblu , peste tot , peste probleme , peste mine care scriu , peste tine care citesti , peste prieteni , calculator , casa , oras , tara, pamant , sistemul solar, spatiu , timp , vid , atunci ai sa vezi adevarata arta . e acolo te asteapta . Atunci cand ai sa o descoperi , ai sa fi atat de fericit de comoara ta , incat , viata o sa fie o necesitate , mintea o sa fie libera .

4 comentarii:

Mira spunea...

Interesanta si dragutza conceptia asta despre artist :) Mie, spre exepmlu, imi e foarte dor de un ARTIST, de un artist adevarat ; nu imi pot da seama exact care ar putea fi motivul pentru care, in mare parte, par a fi promovati cei care nu au nicio tangentza cu arta mult mai mult decat cei care se apropie de ideea de artist... Poate, cum ai zis tu, e un fel de gelozie a societatzii, o cautare a accesibilului in locul detaliului si profunzimii...
Cert e ca, asa cum cred ca istoria incepe sa se sfarseasca din lipsa evenimentelor importante si din "aprofundarea" si raspandirea mediocritatzii, mi se pare ca viziunea despre arta si artist se indeparteaza de la sensul pe care l-ai dat tu in postul asta, sens caruia ii simt lipsa cand ma uit la manifestarile artei de pana acum cateva decenii...:)...sa speram ca e doar o perioada scurta de criza culturala...
a...:) si imi place foarte mult ideea de viatza ce devine o necesitate :)

apa_plata_cu_lamaie*_* spunea...

Pari un tip placut si increzator cum ai spus-o si tu :) . Mi se pare foarte tare perceptia ta asupra comunitatii si consider ca daca mai multa lume ar avea mentalitatea ta tara asta si lumeacum o stim noi ar fi altfel. Si ma refer in sensul bun al cuvantului. FAptul ca vrei sa schimbi viziunea oamenilor mi se pare foarte interesant ... dar este si foarte greu ... asa ca iti urez succes :)

JustMe spunea...

Cred ca e cea mai buna postare a ta.Felicitari!

emanuel hristov spunea...

"De fapt noi , ca fiinte umane , ne innabusim arta din nevoia de altceva , spre exemplu ,de a munci ; "

Daca exista cu adevarat arta in cineva ,aceea nu va fi niciodata inabusita,de nimic si de nimeni.
Cei care "au inabusit-o" nu sunt artisti. Sunt un esec creativ.